Αλέξης Σαββόπουλος

Άρης: Κέρδισε περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστεί για τη Μακάμπι

Ο Αλέξης Σαββόπουλος γράφει για το παράπλευρο κέρδος από το σκορ πρόκρισης (5-1) του Άρη στον πρώτο αγώνα με την Γκόμελ για τον β' προκριματικό γύρο του Conference League.

Το 5-1, που είναι και η μεγαλύτερη σε έκταση εντός έδρας ευρωπαϊκή νίκη του Άρη, τον βάζει ήδη από χθες το βράδυ σε…mood Μακάμπι Τελ Α Αβίβ, η οποία επίσης καθάρισε τη δική της πρόκριση στο Αζερμπαϊτζάν από το πρώτο παιχνίδι.

Η ομάδα του Μπούργος, αν και τα χρειάστηκε στο ξεκίνημα, έβγαλε στο χορτάρι τη δεδομένη ατομική ποιότητα που διαθέτει και αντέδρασε εντυπωσιακά στο γκολ από το…πουθενά της Γκόμελ. Έβαλε πέντε γκολ, θα μπορούσε να βάλει και περισσότερα, αλλά το σημαντικότερο στην παρούσα φάση, πέρα από τη σχεδόν βέβαιη πρόκριση στην επόμενη φάση, είναι ότι χτίζει ψυχολογία και κερδίζει χρόνο. Χρόνο πολύτιμο να «πατήσει» πάνω στην εξασφαλισμένη από χθες πρόκριση, ώστε από σήμερα κιόλας να αρχίσει να βελτιώνει τα κομμάτια του παιχνιδιού του που χρήζουν βελτίωσης.

Κακά τα ψέματα, όσο και αν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια κρύβουν κινδύνους και εκπλήξεις και ο Άρης το έχει βιώσει καλά και μάλιστα δυο διαδοχικές χρονιές στο πετσί του, αυτή η Γκόμελ δεν μπορούσε να του βάλει σοβαρά εμπόδια. Ακόμη και χθες που ο Μπούργος είχε περιορισμένες επιλογές στον πάγκο, αρκετούς παίκτες ανέτοιμους και εμφανές πρόβλημα ομοιογένειας, το περίσσευμα ποιότητας της ομάδας της Θεσσαλονίκης έναντι των φτωχών πλην τίμιων Λευκορώσων, αρκούσε. Δυο υπέροχα χτυπήματα φάουλ από Ιτούρμπε και Πάλμα, δυο στιγμές του εξαιρετικού χθες νεαρού από την Ονδούρα που προσέφεραν άλλα δυο γκολ, έφταναν για να φύγει το όποιο άγχος που πάντα υπάρχει σε μια ευρωπαϊκή πρεμιέρα. Και τύχη ασφαλώς, αφού η γρήγορη ισοφάριση στην ψυχρολουσία του 15΄ έπαιξε κι αυτή το ρόλο της. Δεν θα βρίσκεις όμως πάντα λύσεις από στατικές φάσεις.

Νομίζω ότι αν ο Άρης μείνει παραπάνω από όσο πρέπει να πανηγυρίζει αυτό το 5-1 θα κάνει μεγάλο λάθος. Ίσα-ίσα που οφείλει να το αποκωδικοποιήσει σωστά και να σκύψει πάνω στα προβλήματα που θα του βάλει η Μακάμπι και η κάθε καλύτερη από την Γκόμελ ομάδα, αν δεν λύσει μερικά θεμελιώδη ζητήματα που έγιναν φανερά τη χθεσινή βραδιά. Όπως το γεγονός ότι απουσιάζουν ακόμη -και είναι λογικό σε ένα βαθμό- τα τρεξίματα και ειδικά στη μεσαία γραμμή που έχει αλλάξει σε πρόσωπα. Κόντρα σε ένα καλύτερο αντίπαλο θα απαιτηθεί καλύτερη τακτική οργάνωση στο επιθετικό τρανζίσιον του αντιπάλου. Περισσότερες βοήθειες από τους εξτρέμ στα μπακ, αφού χθες απουσίαζε ο φιλότιμος ανασταλτικά Μαντσίνι και δεν μπορούν κάθε φορά να βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά οι δύο εξαιρετικοί στόπερ. Ο Άρης χάριζε χθες απλόχερα χώρους στην Γκόμελ, που όμως, λόγω έλλειψης ατομικής ικανότητας, δεν ήξερε πώς να τους αξιοποιήσει. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι δεν θα το κάνει η Μακάμπι του Βλάνταν Ίβιτς ματς στα οποία θα απαιτηθούν ανασταλτικές αρετές και καλύτερες αλληλοκαλύψεις.

Επιθετικά είναι φανερό ότι η ποιότητα ξεχειλίζει. Όμως είναι λογικό να λείπουν ακόμη οι αυτοματισμοί και οι σωστά δομημένες επιθέσεις. Η έλευση του Μάνου Γκαρθία θα προσφέρει λύσεις που τις έχει ανάγκη ο Άρης, ειδικά απέναντι σε κλειστές άμυνες. Ο Άρης είναι ένα σύνολο εξαιρετικών ποδοσφαιριστών που όπως κάθε ομάδα με πολλά νέα πρόσωπα (ο Άρης έχει ήδη εννέα) έχει αρκετό δρόμο να διανύσει. Όχι μόνο γιατί περιμένει ακόμη αφίξεις, αλλά γιατί και αρκετοί από όσους είναι ήδη εδώ θα αρχίσουν να δίνουν πράγματα προσεχώς. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να καταλάβουμε ποια θα είναι ακριβώς η αγωνιστική ταυτότητα του νέου Άρη του Μπούργος και αν θα επιμείνει στο 4-4-2 που είδαμε και χθες.

ΥΓ: Άλλους είχαμε υποψήφιους για πιθανή μεταγραφή και άλλος έβγαλε μάτια χθες. Χωρίς υπερβολή αυτά που έκανε χθες ο Πάλμα είναι να τα βάζει στα βίντεο με τα highlights προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x